• Művészeti vezető: Zsuráfszky Zoltán
 

Bemutatkozás

A Honvéd Együttes – Magyarország legrégebbi, 1949-ben alakult művészegyüttese – több tagozatú művészeti intézmény. Részei: a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, amelynek egységei a Tánckar és a Zenekar, valamint a Honvéd Férfikar. Az egyedülálló művészi közösség páratlan műfaji sokszínűségével látványos produkciókat kínál a hazai és külföldi közönségnek.

Bemutatkozás

A 130 tagú társulat az elmúlt évtizedekben mintegy 26 ezer előadást tartott, s 53 országban 400 alkalommal vendégszerepelt. Irányításában mások mellett Görgei György karmester és Novák Ferenc koreográfus játszott meghatározó szerepet.

A társulat érdemeit Magyar Művészetért Díjjal, Magyar Örökség Díjjal, valamint legutóbb – 2011-ben – Prima Primissima-díjjal ismerték el.

  • A Honvéd Együttes és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője Zsuráfszky Zoltán táncművész, koreográfus, Kossuth-díjas, kiváló művész.

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes Magyarország legnagyobb létszámú hivatásos néptánc együttese. „Anyanyelve” a Kárpát-medence néptánc kincse, amelyből a nagy-formátumú történelmi táncjátékoktól az autentikus folklór műsorokig a rockoperáktól a népi hagyományainkon alapuló mesedarabokig terjedő, sokszínű repertoár építkezik. Valamennyi produkció közös jellemzője a rendkívüli dinamika, a táncok virtuozitása és a színpadképek látványossága. A Táncszínház elnyerte az EuroPAS magyar Táncdíjat.

A Zenekar a Kárpát-medence régi paraszti zenéjének kutatására és megörökítésére vállalkozott, és önállóan is fellép; vezetője: Papp István Gázsa prímás.

A világszerte egyedülálló, 40 fős Honvéd Férfikar, Európa egyetlen hivatásos férfikórusa, amely gazdag és változatos repertoárral rendelkezik. Műsorrendjén egyaránt megtalálhatók a világhírű oratorikus művek, népszerű operák és örökzöld operett dallamok, valamint a férfikari „a cappella” kórusirodalom legjobb alkotásai. Művészetének színvonalát a Bartók-Pásztory-díj jelzi.

A Férfikar karigazgatója Riederauer Richárd karnagy, Liszt-díjas művész.